lauantai 8. helmikuuta 2014

Leipä lupaus ja ruis villitys

Lupasin itselleni ja miekkoselle että teen itse meillä leivät hetken aikaa (miehelle kelpaa tuore leipä kyllä, eikä ihme!) Tämä siitä syystä että miksi ei tekisi kun tekeminen on helppoa ja halpaa, ilman lisäaineita ja säilöntäaineita! NOMS ! Mulla on vielä kehokuuri päällä mutta ruisleipää saan palasen ottaa "vihreinä päivinä" ja korvata kasvikset sillä.
Teen nyt itse kunnon ruisleivän varmaankin elämän ensimmäistä kertaa sillä en muistaisi että juuri ruisleipää olisin leiponut vaikka saaristolaisleipää ja sämpylöitä on kyllä tullut tehtyä.
Ruisleipäjuurta kun ei ollut niin löysin ohjeen jonka saa tehtyä helposti ilman juurtakin. Ohje löytyi "Inspis" -blogista.
Kuvaa en muistanut ottaa, ehkä ens kerralla sitten. Reikäleiväksi sen muotoilin ja hyvää tuli ! Itse tein taikinan valmiiksi illalla ja aamulla paistoin ja ei tuntunut kärsivän siitä joten vkl leivät tästä vaan! ;)
Tämä kuva Inspis-blogista, en omista kuvan oikeuksia! (sama ohje mutta kokonaisena leipänä;vaikea saada kuulemma ilman reikää kypsäksi keskeltä joten helpoin tapa tehdä onnistuen on reikäleipä :) )

KAKSI RUISLEIPÄÄ:
5 dl haaleaa vettä
1/2 kg ruisjauhoja
1/4 tuorehiiva
1/2 rkl suolaa
1/2 rkl sokeria
Nämä kaikki sekoitetaan yhteen: hiiva ensin veteen ja sitten muut perään. Anna kohota n. tunnin verran. Taikina jää vähän löysäksi eli kun leivot leivät pellille niin käytä paljon ruisjauhoja. Ohjeesta tulee kaksi reikäleipää, voisi tehdä kokonaisenkin mutta jää herkästi keskeltä raa'aksi. 
Kuumenna uuni 250 asteeseen ja 50 min leivät saa levätä uunin sisällä ja sit herkuttelemaan ! Niin helppoa ja hyvää että turha niitä kaupan mössöja on ostaa !

Avainsanat: Ruis , Leipä , Leivonta , 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti